Oefening: wat is jouw stress en welke controle gebruik je?

door Zingeving oefeningen

Een recept voor de pijler Zingeving

Met deze oefening breng je in kaart wat voor jou stress is. Daarna bekijk je wat je meestal doet om vervolgens met die stress om te gaan. Dit laatste noemen we een controlestrategie. Er zijn diverse controlestrategieën waar je gebruik van zou kunnen maken. 

 

Recept afdrukken
Nog geen waarderingen

Oefening: Wat is jouw stress en welke controle gebruik je?

Doel: bewust worden hoe je omgaat met stress
Trefwoord: Controle
Pijler: Zingeving
calorieën:

Instructies

 • Breng de komende week ten minste vijf, voor jou stressvolle, situaties in kaart. Met een stressvolle situatie bedoelen we dat deze een sterke reactie geeft ofwel, een reactie die een duidelijke impact op jou heeft.
 • Noteer deze situaties in jouw journal (bijvoorbeeld in een 'collection', ofwel: een pagina die je speciaal hiervoor reserveert) of op een apart lijstje.
 • Noteer achter elke stresssituatie hoe je met de stress bent omgegaan. Gebruik hiervoor het lijstje controlestrategieeën uit de bijbehorende les.
 • Bijvoorbeeld:
  De afgelopen drie dagen had ik buikpijn, omdat ik naar de tandarts moest. Je beschrijft dan in dit voorbeeld dat je stress ervoer omdat je naar de tandarts moest en noemt ook wat voor stress je ervoer (bijv. buikpijn, misschien prikkelbaar etc.).
 • Enkele andere voorbeelden:
  - er komt een spannende presentatie die ik moet geven (ik merk dat ik de dagen vooraf een kort lontje heb)
  - die niet zo aardige mevrouw moet even teruggebeld worden (ik ben het aan het uitstellen)
  - er moeten boodschappen voor de verjaardag van mijn dochter worden gehaald (ik merk dat ik mezelf moed aan het inpraten ben, de afgelopen keren is het toch ook gelukt?)
  - de collega op het werk waar ik een bureau mee deel zit mij bewust te irriteren (ik merk dat ik me sterk af vraag waarom hij dat doet en dat ik de situatie aan het over-analyseren ben)
  - de laatste maanden merk ik dat mijn kleding te strak zit (ik merk dat het mij pijn doet want ik zou toch beter moeten weten? Ik merk dat ik erover blijf piekeren en dat het mijn productkeuzes uiteindelijk niet te goede komt)
  - mijn partner heeft duidelijk geen interesse meer in mij en doet geen moeite meer om mij op te merken (ik merk dat ik probeer om zo snel als mogelijk in slaap te vallen, zodra we op bed liggen)

Notities

Neem de tijd om jouw gedachten en inzichten die je hebt gekregen na het maken van deze oefening in je journal.
]
Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This