Wat is het belangrijkste wat je ooit kunt bezitten?

Waarschijnlijk niet wat je nu denkt!

Mark Keijzers

Op 22/02/2018
"

Lees meer

Het belangrijkste bezit?

Neem even de tijd om hierover na te denken. 

Is dat geld?

Waarschijnlijk niet, kijk maar naar de mensen die een loterij hebben gewonnen. Het is zeker beter dan wanneer je helemaal geen geld hebt, maar mensen worden er niet per definitie gelukkiger van. Misschien heb je in jouw omgeving wel iemand die (chronisch) ziek is geworden. Vraag maar aan die persoon wat het belangrijkste is in zijn leven. Hij zal niet zeggen dat het geld is.

Is het dan misschien liefde?

Uiteraard is liefde belangrijk. Ik houd ook enorm van mijn gezin, familie en vrienden. Tegelijkertijd is liefde op zichzelf niet hetgeen waar je gelukkig van wordt. Als je niet hebt wat ik straks ga vertellen, zul je nooit liefde ontvangen.

Of anders blijdschap?

Nee, het is ook niet blijdschap. Ondanks dat het ’t leven een stuk gezelliger maakt, is blijdschap niet hetgeen waar ik in dit artikel op doel.

Want, hetgeen ik je ga vertellen is……………..… leven naar jouw waarden.

Dat klinkt saai hè?

Ik zal het je verder uitleggen. Leven naar jouw waarden, is belangrijker dan geld, liefde of blijdschap. Het is zelfs belangrijker dan je gevoelens. Ik zal het illustreren met een voorbeeld van een conflict tussen een waarde en een gevoel.

Eet een portie friet en…

Als je bijvoorbeeld alles zou eten, waarvan je het gevoel hebt dat je het wilt eten, dan heb je waarschijnlijk binnen no-time overgewicht. Als je gezondheid als waarde hebt, zal je eerder voor een gezonde salade kiezen dan voor een minder gezonde portie friet. Er is dus een soort strijd tussen je gevoel en het handelen naar jouw waarden.

Een zonnige strandwandeling

Stel je voor; het is een mooie zonnige zondagmiddag. Het zonnetje staat hoog aan de hemel en er komt een zachte zomerbries vanuit zee. Samen met je lievelingshond geniet je van een wandeling op het strand. Je gooit een tennisbal in de zee, die iedere keer met enthousiast gekwispel wordt terug gebracht. Je leest in de ogen van jouw hond de uitdaging om de bal verder weg te gooien. Wanneer je de bal met een zeer goed gelukte worp voorbij de zandbank gooit, stuift de hond er enthousiast achteraan. Terwijl je glimlachend naar hem staat te kijken, valt je oog op iets wat je ongeveer 100 m verderop tussen de golven ziet.

Wanneer je even aandachtig kijkt naar hetgeen wat jouw aandacht vraagt, zie je dat daar een kindje in zee wild aan het spartelen is. Terwijl je dit in je opneemt, vertelt je brein jou dat er iets niet klopt. Langzaam drinkt het tot je brein door, dat het kind te ver in zee is geraakt en in de problemen is. Nu je zo staat te kijken, zie je duidelijk dat het kind in ernstige problemen is. Het is aan het verdrinken.

Automatisch kijk je weer naar rechts, en je zie dat tegelijkertijd de hond voorbij de zandbank in hetzelfde diepe water terecht is gekomen en ook in de problemen is geraakt. Je zult in luttele seconden moeten beslissen of je jouw hond redt of het kind wat aan het verdrinken is. Hierbij zegt jouw gevoel dat je achter de hond aan moet, terwijl je verstand zegt dat de waarde van het beschermen van het menselijk leven hoger zou moeten wegen.

Welke van de twee redt je?

Geef je toe aan je gevoel, of is de waarde belangrijker? Waarschijnlijk vindt je de waarde van het mensenleven belangrijker, want je eet immers wel dieren, maar zal geen mensen eten. Dit geeft aan dat je de waarde van dierlijk leven minder hoog waardeert dan een mensenleven.

Omdat IK het wil

Zo is het bijvoorbeeld ook met stelen. Wanneer iemand iets wil hebben, bijvoorbeeld de nieuwste iPhone 8, maar het niet kan betalen is een simpele gedachte om het te stelen. Ofwel; ze nemen die iPhone mee uit een winkel zonder te betalen, omdat ze deze graag willen hebben in plaats van te handelen naar de waarde om niet te stelen. Hierbij luistert iemand meer naar zijn gevoel dan naar de waarde van niet stelen.

Het grote probleem in de wereld

Wanneer je heel nuchter naar de wereldproblematiek kijkt dan komt het op het volgende neer. Bijna alle dingen die er op deze wereld tegenwoordig verkeerd gaan zoals oorlogen en honger, komen omdat mensen geen hogere (morele) waarden hebben of omdat zij hier niet naar handelen.

Dus de belangrijke vraag aan jou is:

Wat zijn jouw waarden? Heb je wel eens nagedacht over wat jij nu echt waardevol vind? Handel je ook naar deze waarden in je dagelijks leven?

Mark Keijzers

Mark Keijzers

Therapeut kPNI

Mark is goed in het in begrijpelijke taal uitleggen van complexe processen en systemen. Zo krijg je inzicht in waarom je lichaam doet wat het doet.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen?

Ik kan je vast op weg helpen om deze kennis in te zetten ter verbetering van jouw gezondheid.

Kan ik je helpen?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Share This