Wat is het belangrijkste wat je ooit kunt bezitten?

Waarschijnlijk niet wat je nu denkt! Neem serieus eens de tijd om stil te staan bij wat jij het belangrijkste vind.

Auteur: Mark Keijzers

Het belangrijkste bezit

Veel dingen die we in ons leven verzamelen vinden we belangrijk maar wat is nu eigenlijk echt belangrijk? Zoveel van wat we doen en verzamelen doen we zonder er bewust bij na te denken.

Is dat voor jou geld?

Waarschijnlijk niet, kijk maar naar de mensen die een loterij hebben gewonnen. Het is zeker beter dan wanneer je helemaal geen geld hebt, maar mensen worden er niet per definitie gelukkiger van. Misschien heb je in jouw omgeving wel iemand die (chronisch) ziek is geworden. Vraag maar aan die persoon wat het belangrijkste is in zijn leven. Hij zal niet zeggen dat het geld is.

Is het dan misschien liefde?

Uiteraard is liefde belangrijk. Ik houd ook enorm van mijn gezin, familie en vrienden. Tegelijkertijd is liefde op zichzelf niet hetgeen waar je gelukkig van wordt. Als je niet hebt wat ik straks ga vertellen, zul je nooit liefde ontvangen.

Of anders blijdschap?

Nee, het is ook niet blijdschap. Ondanks dat het ’t leven een stuk gezelliger maakt, is blijdschap niet hetgeen waar ik in dit artikel op doel.

Want, hetgeen ik je ga vertellen is……………..… leven naar jouw waarden.

Dat klinkt saai hè?

Ik zal het je verder uitleggen. Leven naar jouw waarden, is belangrijker dan geld, liefde of blijdschap. Het is zelfs belangrijker dan je gevoelens. Ik zal het illustreren met een voorbeeld van een conflict tussen een waarde en een gevoel.

Eet een portie friet en…

Als je bijvoorbeeld alles zou eten, waarvan je het gevoel hebt dat je het wilt eten, dan heb je waarschijnlijk binnen no-time overgewicht. Als je gezondheid als waarde hebt, zal je eerder voor een gezonde salade kiezen dan voor een minder gezonde portie friet.

Er is dus een soort strijd tussen je gevoel en het handelen naar jouw waarden.

Een zonnige strandwandeling

Stel je voor: het is een mooie zonnige zondagmiddag. Het zonnetje staat hoog aan de hemel en er komt een zachte zomerbries vanuit zee. Samen met je lievelingshond geniet je van een wandeling op het strand.

Je gooit een tennisbal in de zee, die iedere keer met enthousiast gekwispel wordt terug gebracht. Je leest in de ogen van jouw hond de uitdaging om de bal verder weg te gooien. Wanneer je de bal met een zeer goed gelukte worp voorbij de zandbank gooit, stuift de hond er enthousiast achteraan. Terwijl je glimlachend naar hem staat te kijken, valt je oog op iets wat je ongeveer 100 m verderop tussen de golven ziet.

Wanneer je even aandachtig kijkt naar hetgeen wat jouw aandacht vraagt, zie je dat daar een kindje in zee wild aan het spartelen is. Terwijl je dit in je opneemt, vertelt je brein jou dat er iets niet klopt.

Langzaam drinkt het tot je brein door, dat het kind te ver in zee is geraakt en in de problemen is. Nu je zo staat te kijken, zie je duidelijk dat het kind in ernstige problemen is. Het is aan het verdrinken.

Automatisch kijk je weer naar rechts, en je ziet dat tegelijkertijd de hond voorbij de zandbank in hetzelfde diepe water terecht is gekomen en ook in de problemen is geraakt. Je zult in luttele seconden moeten beslissen of je jouw hond redt of het kind wat aan het verdrinken is.

Hierbij zegt jouw gevoel dat je achter de hond aan moet, terwijl je verstand zegt dat de waarde van het beschermen van het menselijk leven hoger zou moeten wegen.

Welke van de twee redt je?

Geef je toe aan je gevoel, of is de waarde belangrijker? Waarschijnlijk vindt je de waarde van het mensenleven belangrijker, want je eet immers wel dieren, maar zal geen mensen eten. Dit geeft aan dat je de waarde van dierlijk leven minder hoog waardeert dan een mensenleven.

Omdat IK het wil

Zo is het bijvoorbeeld ook met stelen. Wanneer iemand iets wil hebben, bijvoorbeeld de nieuwste iPhone, maar het niet kan betalen is een simpele gedachte om het te stelen. Ofwel; ze nemen die iPhone mee uit een winkel zonder te betalen, omdat ze deze graag willen hebben in plaats van te handelen naar de waarde om niet te stelen. Hierbij luistert iemand meer naar zijn gevoel dan naar de waarde van niet stelen.

Het grote probleem in de wereld

Wanneer je heel nuchter naar de wereldproblematiek kijkt dan komt het op het volgende neer. Bijna alle dingen die er op deze wereld tegenwoordig verkeerd gaan zoals oorlogen en honger, komen omdat mensen geen hogere (morele) waarden hebben of omdat zij hier niet naar handelen.

Dus de belangrijke vraag aan jou is:

Wat zijn jouw waarden? Heb je wel eens nagedacht over wat jij nu echt waardevol vind? Handel je ook naar deze waarden in je dagelijks leven?

Binnen onze pijler zingeving besteden we hier veel tijd aan en in onze cursussen zul je ook heel vaak deze pijler terugvinden als fundament waar de andere pijlers weer op rusten.

Aantekeningen

In deze kolom lees je diverse verduidelingen die we niet kwijt konden in de tekst maar die we je ook niet willen onthouden.

Dit artikel heeft meer te bieden!

Je krijgt toegang tot een exclusieve wereld vol mogelijkheden via de Melioro Community.

Om volledig gebruik te kunnen maken van ons uitgebreide aanbod, raden wij je aan om in te loggen, of het juiste lidmaatschap te verkrijgen.

Met ons team van experts staan wij voor je klaar om jou te helpen. Of je nu op zoek bent naar inspirerende ideeën, betrouwbare service of baanbrekende producten, bij ons ben je aan het juiste adres.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Bronvermeldingen

Er zijn tal van verschillende visies, meningen en wetenschappelijke artikelen. Omdat wij onderbouwing ontzettend belangrijk vinden, hebben wij een referentielijst gemaakt. Deze lijst kun je hier raadplegen.

Dit artikel maakt geen gebruik van bronvermeldingen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Ontvang interessante en praktische artikelen over jouw gezondheid

Word Energieker met Melioro!

Wil je ook meer energie en minder vermoeidheid?

Meld je aan voor onze 14-daagse nieuwsbrief! We duiken in de wereld van energie en hoe je deze kunt optimaliseren voor een gezonder, gelukkiger leven.

 

Je bent succesvol ingeschreven!

Pin It on Pinterest

Share This